Gde je Beograd?

Уобичајен

Nisam nikada živela u Beogradu, nikada i ne bih. Da se razumemo, nisam marsovac, živela sam u mnogo većem gradu nego što je pomenuti. Živela i uživala. No, ne volim gužvu, ne volim sive zgrade bez balkona. Ono što nazivaju terasama je manje-više špajz na otvorenom. Nikada mi nije bilo jasno zašto prave tako male terase…. I ne volim ljude bez lica. Elem, da se vratim na temu.
Iz ugla jednog romantika, iz perspektive nekoga ko je mnogo toga video i nekoga ko je dušom i srcem u pravoslavnoj veri, naš beli grad je ispisao šta je imao pisati. Ja nastavljam, on je stao. Kao ostareli žigolo, prodao se za malo. Da ne kažem da nije trebao da se proda uopšte. Ima tome vremena, od kada je sve počelo, ne bih zalazila u detalje. Onog momenta kada je parada izobličenih, bolesnih i grehom obeleženih promarširala ovim gradom uz punu zaštitu, beli grad je pocrneo (malo objašnjenje- nije me briga za sve te šetače, neka žive kako god žele, dokle god ne im se ne daje nekakav lovorov venac na glavnim ulicama). Na njega je stavljena šapa pohlepe, bluda, gordosti, nemorala i ko zna čega još. Živi tu još mnogo poštenog naroda, ali se njihov glas slabo čuje. A naš veliki svetac je rekao, ako nisi glasan protiv, onda si za.
Moralne vrednosti su se pomešale. Bombardovani informacijama, malo po malo izgubili smo svest o ispravnom. Vremenom, došli smo do tačke kada svaku pojavu možemo dvojako objasniti i kao bezumni se hvatamo za laka rešenja, za laka objašnjenja bez svesti koliko štete nanosimo i sebi i pokolenjima.
Tako smo i stigli do ove zone sumraka u kojoj smo. Nekakav polu-pakao. Tako I Beograd. Siv I ponosan. Mrtav hladan.

2 responses »

Оставите одговор

Молимо вас да се пријавите користећи један од следећих начина да бисте објавили свој коментар:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s